Błonnik – ważny składnik pokarmowy naszej diety

błonnik w proszkuBłonnik jest to włókno pokarmowe, które pełni ważną rolę w organizmie. Ten polisacharyd odpowiada za prawidłową pracę jelit. Zapobieganie zaparciom to jedna z jego głównych funkcji.

ŹRÓDŁA BŁONNIKA

Błonnik występuje w wielu produktach, dlatego wprowadzenie go do diety nie powinno nastręczać problemów.
Do produktów, które mają błonnik należą:
1. owoce
2. warzywa
3. kasze
4. nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasolka szparagowa)
5. pieczywo razowe
6. preparaty zawierające błonnik – błonnik w proszku.

ZAPARCIA – PROBLEM CORAZ CZĘSTSZY

Niedobór błonnika w diecie powoduje powstanie zaparć. Najogólniej mówiąc jest to problem z regularnym wypróżnianiem się. Zbite masy kałowe występujące w jelicie, którego perystaltyka jest leniwa powodują uszkodzenia, ale mogą być również źródłem stanu zapalnego. Zaparcia ponadto mogą być przyczyną krwawień, gdyż podczas utrudnionej defekacji dojść może do uszkodzenia okolicy odbytu. Jeżeli więc obserwujesz podobne objawy u siebie lub swoich bliskich – warto wybrać się do lekarza i skorzystać z pomocy.

BŁONNIK – JAK UŻYWAĆ?

Prawidłowa ilość błonnika w naszej diecie powinna wynosić 25- 40 gram. Nie zawsze styl naszego życia umożliwia dostarczenie takiej ilości z źródeł naturalnych. Wtedy warto zainwestować w błonnik w proszku. Dodanie go do wody czy jogurtu, a następnie spożycie usprawni pracę jelit i ochroni przed powstawaniem zaparć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dieta i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.